Kava je zdrava hrana: Mit ili činjenica?

Kava je druga namirnica u svijetu po prodaji, fascinantan prirodni resurs koji ima velik kulturni utjecaj u svijetu. Evo nekoliko interesantnih činjenica o kavi koje vjerojatno čujete po prvi puta, i nadamo se da ćete joj sada pristupiti s puno više pažnje i ljubavi, pa čak i divljenja!

Kava je uzrokovala smrtonosni val nasilja u Keniji
Epidemija krađe i nasilja uništila je industriju kave u Keniji, zemlji u kojoj kilogram ovog zrnja vrijedi tjednu plaću. Formirane su posebne policijske snage za rješavanje problema, a napadi naoružanih bandi postali su svakodnevna pojava. Uzgajivači kave prisiljeni su spavati u svojim poljima ne bi li se obranili od lopova. Kriminalci uhvaćeni na djelu – linčovani su na ulici.

Gljivična bolest uništava Srednju Ameriku
Coffee Rust je gljivična bolest koja napada lišće kave. Naziv je dobila po prepoznatljivim narančastim mrljama. Ova bolest uništava usjeve od 19. stoljeća, a osim što ubija biljke, prijetnja je egzistenciji poljoprivrednika širom svijeta. Kava Arabica je glavna žrtva ove bolesti, a zemlje s najvećom proizvodnjom trenutno se bore s epidemijom. U veljači 2013. u Gvatemali je proglašeno stanje elementarne nepogode, a država je osigurala 14 milijuna dolara za kupnju pesticida. Sedamdeset posto njihove nacionalne proizvodnje kave je zaraženo tom bolešću.

Kava sadrži kofein koji privlači pčele
Svaki drugi tekst o kavi na internetu, reći će vam da su kavu otkrili čuvari koza koji bi bili veseliji nakon što bi prožvakali koje zrno kave. Vratimo se malo na početak. Zašto kava sadrži kofein? Pa, otrovan je za puževe i druge nametnike, ali  ima pozitivan utjecaj na oprašivače poput pčela. Naime, znanstvenici su otkrili da konzumiranje kofeina pomaže pčelama da poboljšaju svoje dugoročnu memoriju. Kofein djeluje na kemiju mozga pčela na način da bolje pamte cvijeće, pa je vjerojatnije da će se vratiti na biljke iste vrste.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *